Alles over foliedruk afwerking

Een foliedruk afwerking geeft een luxe afwerking en licht daarnaast bepaalde elementen extra goed uit. Zeker bij een goud- en zilverfolie foliedruk afwerking met een exclusief tintje. Visitekaartjes vallen daarmee net wat meer op tussen alle andere pasjes. Foliedruk is er in hoogglans of in een matte uitvoering.

Zo ging het vroeger in zijn werk

Voorheen kwam foliedruk tot stand met een foliepers. Ouderwetse foliepersen waren erg robuust. Ze konden de zwaarste kartonsoorten voorzien van een letterpress folieafdruk. De techniek hield in dat de folie werd afgewikkeld van een rol. Vervolgens werd het met een verhitte stempel op het gewenste drukwerk geperst. De combinatie met afdrukken van een offsetpers maakten het drukwerk met foliedruk compleet.

De moderne techniek van foliedruk

Foliepersen en offsetpersen bestaan nog steeds. Sommige drukkers gebruiken ze nog. Maar tegenwoordig zijn er ook nieuwere technieken. Zo kunnen foliedrukstempels ontworpen worden in een programma als Indesign, Illustrator of Photoshop, waarbij allerlei kleine details toegevoegd kunnen worden. Moderne printers hebben daarbij de plaats van de offsetpers ingenomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat drukwerk met foliedruk sneller geproduceerd kan worden, waardoor het veel goedkoper is dan voorheen. De foliedruk ontstaat door een gegraveerde messing stempel te verhitten tot ongeveer 130 graden Celsius. Door de warmte laat de folie los van de drager, waardoor de folie zich vervolgens hecht aan het drukwerk. Vandaar ook de naam hot foil.

De mogelijkheden van foliedruk

Bij foliedruk wordt er een laagje folie in bijvoorbeeld brons, goud, zilver of een andere kleur over het drukwerk aangebracht. Er zijn folies in vele hoogglans metallic kleuren, maar ook in matte of holografische uitvoeringen. Een ander bijkomend voordeel is dat de foliedruk extra opvalt door de matte laag. Er zijn drie varianten mogelijk: mat met foliedruk, spot-uv met foliedruk en glans met foliedruk.